Historia

Historia

BSK som är förkortningen på Brösarps Schackklubb startade upp hösten 72. Schackkvällarna höll då till i källarlokalen under Brösarps biograf fram tills våren 97, då klubben flyttade upp till Brösarps medborgarhus. Men resan var inte slut där, pga. av ekonomiska skäl fick klubben åter byta lokal, fast denna gång till Brösarps idrottslokal. Finansieringen av lokalen skötes av Ingvar Persson som hämtade reklamblad åt Brösarps IF.


Där förekom lite turbulens mellan Österlens schackklubb och BSK men den sista Aug-99 bestämde sig Österlens Schackklubb som hade sitt säte i Simrishamn och Brösarps Schackklubb slå sig ihop med ett syfte, för att få ett starkare lag. Österlens Schackklubb var ledd av ingen mindre än Per Olof Höllfors. Per Olof Höllfors som tidigare spelade och var grundaren till den framgångna klubben LASK. Österlens Schackvänner var nu fullbordat för att börja klättra i serien.


Idag har vi ett  lag som spelar i Nordskåneserien.


2009 fyllde Österlens schackvänner 10 år! och det firades med pompa och ståt. Vi hade besök av ingen mindre än Jesper Hall, som är internationell mästare i schack och Nordens ledande schacktränare. Han berättade om sina bästa knep för att bli bättre schackspelare. Han presenterade schack4an - schacktävlingen som lär 18000 svenska tioåringar att spela schack. Kvällen avslutades med en simultan mot Jesper Hall. Vi hade även besök av Björn Ahlander också han Internationell mästare i schack med många meriter bakom sig.


Under hösten -09 arrangerade vi en jubileumstävling där vi bjöd in schackklubbar till en lagblixtturnering. Segrande i lagblixten blev Eslövs SK på 61p, där Kristian Glans plockade hem hela 18½ poäng av 20 möjliga. På andra plats kom Österlens SV l  på 58p. Och trea blev Kristianstads SK på 47½p.


Säsongen 2009/10 drog vi igång med schack4an projektet.Schack4an inleds på hösten med att Österlens schackvänner gör besök hos fjärdeklasser runt om i kommunerna på Österlen. Vi lär ut gruderna i schack och berättar om schack4an-tävlingen. Alla klasserna som besöks får fem kompletta schackspel - oavsett om man väljer att vara med i tävlingen eller inte. För att kvalificera sig till  schack4an spelas först en kvaltävling i Sankt Olof, därefter avgörs det i distriktsfinalen på Sommarlust i Kristianstad vilka två klasser som går vidare till globen. Första året var det Sophiaskolan i Rörum som kvalade sig vidare till globen i Stockholm. Där hamnade dom på 55:e plats av 95 klasser.


Året därpå var det Brösarps skolas tur. Lördagen den 21 maj var det riktig schackfest i globen. 2500 tävlande barn och ungefär lika många på läktarna fyllde globen när riksfinalen av schack4an avgjordes. Det var ovisst in i det sista hur det skulle gå för Brösarps skola. Varje elev fick spela fem ronder under lördagen. Efter första ronden låg de på 35:e plats, vilket förstås inte var vad de önskade. Men så hände något. De avancerade med stormsteg. Efter tre ronder låg de på en 3:e plats och när de kom till slutstriden så hamnade de till slut på en hedrande 6:e plats av 115 fjärdeklasser.


Säsongen 2011/12 var det återigen Brösarps skolas tur att kvalificera sig vidare till riksfinalen i schack4an. Den 2 juni avgjordes riksfinalen i Västerås. Och av totalt 2400 barn från 121 klasser så kom Brösarps skola på en hedrande tredje plats. Lagom till riksfinalen i schack4an så hade vi celebert besök av ingen mindre än Tiger Hillarp Persson. Han är stormästare i schack och nummer tre i Sverige på rankinglistan. Han föreläste om schack och spelade även simultanschack mot 8 spelare i klubben.


Den 28 juni 2014 hade återigen stormästarbesök. Då hade vi besök av Pontus Carlsson och Nils Grandelius. Programmet började med en partigenomgång därefter hade vi tandemsimultan och avslutade sedan eftermiddagen med parschack.


2015 var det återigen tid för Brösarps fjärdeklassare att göra stora framsteg i Riksfinalens schack4a. Av totalt 2300 spelare från 130 skolklasser kom Brösarps skola på en 5:e plats.


2016 var det eleverna i klass fyra på Smedstorps skola som hade fått schackspelandet i blodet.

Efter att ha övervunnit nerverna placerade de sig tvåa av totalt 15 klasser i tävlingens distriktsfinal på Sommarlust i Kristianstad. Och kvalificerade sig därför vidare till riksfinalen i Västerås. Väl i Västerås kom dom på en 39.e plats av totalt 128 klasser.


Idag spelar vi måndagkvällar med start kl 18.00 på medborgarhuset i Sankt Olof, vill ni komma dit att pröva på så tveka inte. Vårat spelschema hittar du HÄR och är du tveksam var medborgarhuset ligger klicka HÄR.

Tveka inte att höra av er för ytterligare information eller om ni har funderingar.

Vårat motto är att besvara mail inom 24 timmar, Vi ses.

Copyright,  Osterlens schackvanner.se